anholter schweiz

Camping 't Oostenriek ligt in het uiterste puntje van de Achterhoek vast aan het Duitse plaatsje Anholt. Daar bevindt zich het biotoopwildpark "Anholter Schweiz". Dit wildpark ligt op ongeveer 2 km van onze camping. Tussen 1892 en 1900 liet vorst Leopold van Salm-Salm ( 1838 - 1908 ) in het zuidwestelijke gedeelte van het randgebied van het kasteel Anholt een park aanleggen, dat het karakter van een rots-, stenen- en een alpine-tuin had (architekt E. Finken uit Keulen).

Het park verkreeg kunstmatig aangelegde rotsformaties naar het voorbeeld van het Vierwoudstedenmeer, (architekt J. Biesenbach uit Keulen), welke omgeven werden door bospercelen met loof- en naaldhout en meerdere vijvers. In het centrum werd een origineel Zwitsers chalêt (1893) gebouwd; het is het eerst bekende bouwpakket in Westfalen.

In het begin van de 20° eeuw werd het in de volksmond genoemde Leopoldspark langzamerhand in een wildpark veranderd. Er ontstond een geliefd jachtterrein met in het midden het "Schweizer Haus", dat slechts per boot te bereiken was. In 1966 besloot vorst Nicolaus Leopold van Salm-Salm ( 1906 - 1988) tot wederopbouw van het tijdens de oorlog zwaar beschadigde bos- en wildpark. In 1968 werd het wildpark "Anholter Schweiz", voorzien van inheemse flora en fauna, voor het publiek geopend.

Het 56 ha grote biotoopwildpark "Anholter Schweiz" met royale, afgerasterde gebieden en grote volières voor inheemse diersoorten, gelegen temidden van de nog steeds aanwezige historische rotspartijen en vijvers. In het centrum ligt het "Schweizer Haus", omgeven van verschillende Nederrijnse en Münsterland'se landschappen. Het natuurpark is verpacht en voor het publiek toegankelijk en beschikt over een 8 km lang wegennet.

 

Verdere informatie: 

http://www.anholter-schweiz.de

http://www.schweizer-haeuschen.de